Energielabels voor woningen

29 september 2021 | Makelaar tips | Ramon

Energielabels voor woningen – wat is het en wat doe je ermee?

energielabels voor woningen, makelaar Den Haag

Energielabels voor woningen een introductie

Met behulp van het energielabel maak je jouw eigen woning energiezuiniger en daardoor comfortabeler. Het geeft een indicatie van hoe zuinig jouw woning precies is. Zo kun je precies zien, wat er nodig is om het energielabel van jouw woning te verbeteren. Bij het verkopen van jouw huis is een geldig geregistreerd energielabel verplicht. Mocht je dat niet hebben, dan heb je een kans, dat je daarvoor een boete krijgt.

 

OFFERTE AANVRAGEN

Waarom heb je een energielabel voor jouw woning nodig?

Door het energielabel zien kopers direct of een huis zuinig of niet zuinig is. De keuze voor een zuinige woning zorgt in de regel voor een lagere energie rekening, een hogere wooncomfort en een stukje minder CO2 uitstoot. Het energie label voor woningen gaat van de klasse A++++ (dit betekent groen en zeer zuinig) tot en met G (dit betekent rood en erg onzuinig). Een energiezuinige woning heeft:

  • Uitstekende isolatie
  • Dubbel of zelfs driedubbel of HR++ glas
  • Energie zuinige verwarming inclusief ‘zonnepanelen’

Bij het verkopen van je huis het energielabel tonen

Bij het verkopen van je woning moet je aan de koper laten weten welke energielabel jouw huis precies heeft. Dit moet je ook tonen in advertenties op bijvoorbeeld Funda of op Jaap. Bij de overdracht moet je het label aan de koper overhandigen. Je kan een boete krijgen als je dat niet doet.

Wat kosten energie labels voor woningen?

Een energie adviseur kan het energielabel voor je vaststellen. Deze energie adviseur komt bij jou thuis en neemt alle kenmerken van jouw woning onder de loep. De kosten voor het verstrekken van een energielabel verschilden in 2021 van ongeveer 200 euro tm 400 euro voor een eengezinswoning. Voor appartementen is dit vaak goedkoper. In 2022 daalden de kosten voor een energielabel al met 7%

Vraag het op tijd aan

Vandaag de dag is er zeer veel vraag naar energie labels voor woningen. Energieadviseurs hebben het flink druk. De aanvraag kan zelfs een paar weken tot maanden duren.

Energielabel voor woningen in 5 stappen 

  1. Energieadviseur zoeken bijvoorbeeld via https://www.zoekeenenergieadviseur.nl of https://woninglabel.nl.
  2. Afspraak maken en in inplannen. De energieadviseur komt langs om alle kenmerken van je woning te bepalen die van invloed zijn op het energiegebruik.
  3. Energieadviseur bepaalt energielabel op basis van het onderzoek en registreert het label in de EP-online database.
  4. De energieadviseur stuurt jou een PDF document met het energielabel
  5. Geldigheid energielabel is tien jaar.

Een slecht energielabel en dan?

Heb je een slecht energielabel? Dan moet je aan de bak! Met gepaste maatregelen kan je veel woningen van een G naar een B label krijgen. Op de onafhankelijke website https://verbeteruwhuis.nl kan je zien wat je moet doen om  jouw huis naar een beter energielabel te krijgen. Het is handig om te weten, dat je het beste label, namelijk een A++-label, alleen kunt verkrijgen als jouw huis na 2011 is gebouwd. Ook handig om te weten, is dat de overheid subsidies verleent voor veel energiebesparende maatregelen voor of op en om het huis.

Ga aan de slag met de volgende energiebesparende tips

1. Zuinige ketel

Als jouw CV-ketel aan vervanging toe is, kies dan voor een hoog rendementsketel. Daarmee kan een gemiddeld gezien tussen de 200 en 400 euro per jaar besparen.

2. Dubbel, Driedubbel of HR-glas

Heb je enkel glas? Dan zorgt dat voor veel warmte verlies. Vervang je in een gemiddelde tussenwoning enkel glas door dubbel of HR++-glas, dan bespaar je jaarlijks ongeveer 240 euro aan stookkosten.

3. Isoleren

Grote sprongen van bijvoorbeeld energielabel G naar B bereik je alleen als je jouw woning goed isoleert. Bij goede isolatie combineer je dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie. Met een goed geïsoleerd huis kan je jaarlijks 370 EURO gemiddeld besparen.

4. Zonnepanelen

Met zonnepanelen ga je 1 a 2 treden omhoog in het energielabel.

5. Hybride warmtepomp

Met een hybride warmtepomp heb je een duurzaam energiesysteem, dat warmte uit de lucht, uit  water of uit de grond omzet in warmte, die bruikbaar is voor in de woning bijvoorbeeld door middel van het cv-systeem of via kraan water.

6. Ventilatiesysteem

Naast isolatie moet je ook denken aan ventilatie. Als je huis goed is geïsoleerd, is het des te belangrijker, dat het goed wordt geventileerd. Dit kan bijvoorbeeld met WTW installatie (Warmte Terug Winnen) Dit is een heel duurzaam systeem, wat een positief effect heeft op je energielabel.

 

OFFERTE AANVRAGEN

 

Makelaar in Den Haag

Ramon Meesters is een makelaar in Den Haag. Hij werkt bij Meesters Makelaars. Daar is hij zowel actief als aankoopmakelaar, verkoopmakelaar als onafhankelijk en geregistreerd taxateur. Ramon Meesters kent Den Haag als zijn broekzak. Vooral Den Haag Zuid West kent geen geheimen voor hem. Ramon is veel actief in de volgende wijken: Loosduinen, Houtwijk, Kijkduin, Kraaijestein, Waldeck, Vogelwijk, Vruchtenbuurt, Vroondaal. Hij heeft inmiddels ook al diverse mensen aan hun droomhuis geholpen in Benoordenhout, Bezuidenhout, Scheveningen en Ypenburg.