Uw woning in Den Haag verhuren aan expats

20 september 2021 | Makelaar tips | Ramon

Woning verhuren aan expats

woning verhuren expats, aankoopmakelaar Den Haag

Huis verhuren aan expats

Heeft u er wel eens over nagedacht om uw woning voor een tijd te verhuren aan expats? Zeker in de grote steden in de Randstad zoals Den Haag neemt de populariteit van het tijdelijk verhuren van een woning aan expats toe. Het is een feit, dat de expats die naar Nederland komen om te werken vaak zeer goed zijn opgeleid en een goed salaris hebben. Ze werken hard.Daarom vinden veel expats het belangrijk om zich terug te trekken en uit te rusten in een mooie woning, die van alle gemakken voorzien is.

 

OFFERTE AANVRAGEN

 

Huis verhuren aan expats

Expats zijn vaak zeer gewild bij verhuurders. Financieel gezien gaat het zo goed als altijd helemaal goed. In Den Haag uw huis verhuren aan expats kan daarom zeer voordelig voor u zijn.

Wat verstaat men onder een expat?

De expat is een persoon uit het buitenland, die tijdelijk naar Nederland komt om te werken. Het zijn meestal mensen, die door een internationaal bedrijf of organisatie naar Nederland worden gehaald om een bepaalde job in te vullen. In Den Haag zitten bijvoorbeeld diverse hoofdkantoren van multinationals. Daarnaast is Den Haag ook nog eens de ‘Internationale Stad van Vrede en Recht’ met veel internationale organisaties op dat gebied binnen Den Haag.

De expat verhuurmakelaar

Een verhuurmakelaar is de tussenschakel tussen de huurder van de woning en de verhurende partij. Een verhuur makelaar werkt namens de verhuurder. Hij of zij zorgt voor de woningpresentatie, het bezichtigen, huur contracten en het checken van mogelijke huurders.

Woning verhuren aan expats

Als u als expat naar een ander land gaat, is een eigen plek om zich terug te trekken belangrijk. Bedrijven zetten deze mensen vaak niet in een hotel, maar ze huren een woning voor hen. Omdat het toch een tijdelijk verblijf is, is het niet meer dan logisch dan dat er een woning wordt gehuurd voor een bepaalde periode. Expats zijn immers bijna altijd hoog opgeleide mensen uit het buitenland, die voor meestal 6-12 maanden werkzaamheden voor een organisatie komen uitvoeren. Dit zijn meestal mensen, die een specialistisch beroep hebben en daarvoor specifieke kennis in huis hebben zoals bijvoorbeeld ICT gerelateerde beroepen.

Expats in Den Haag in alle soorten

De expat gaat niet altijd voor een groot of duur huis. De meeste expats hebben namelijk een functie in het middenkader. Dus niet alleen de grote dure villa’s zijn geschikt voor verhuur.

Woning verhuren aan expats in Den Haag

Meesters Makelaars vertelt u nu, waar u allemaal op moeten letten, als u uw woning aan expats zou willen verhuren. Om problemen te voorkomen is het namelijk belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen.

1. Woning geschikt maken om te verhuren

De ruimte en de ligging, het aantal slaapkamers, de voorzieningen in de omgeving en of uw woning wel of niet gemeubileerd is, bepaalt voor een groot deel of een expat uw woning wilt huren. U kunt de kansen echter wel sterk vergroten. Pak bijvoorbeeld het achterstallig onderhoud aan de woning en de tuin aan. Door wat kleine veranderingen kan u het te verhuren huis een stukje aantrekkelijker maken. Wat schilderwerk, een schoon gemaakt en fris huis met een fijne tuin doen vaak wonderen. Op die manier zet u uw woning beter in de markt voor een verhuurperiode aan een expat.

2. Wat is de ideale woning voor een expat?

Een expat zoekt vaak naar gemak. Dat betekent, dat als u een woning heeft met veel moderne apparatuur en voorzieningen uw huis pluspunten scoort. Voorbeelden zijn: een grote smart tv, goede WIFI, moderne keuken apparatuur zoals een vaatwasser, magnetron, koffiezetapparaat / espressomachine en wasmachine/droger. De voorkeur van de expat ligt zeer vaak bij een moderne woning in een frisse neutrale stijl en look.

3. Flexibel zijn met hoe je jouw woning aanbiedt

Komt de expat in zijn eentje? Of komt de expat met een partner met eventueel kinderen? Een internationale school in de buurt is dan wel prettig. Ga dan ook flexibel met de wensen van de expat om. Niet nodige meubilair kan als voorbeeld opgeslagen worden.

4. Woning of appartement inclusief de inboedel op de foto zetten

Als u uw huis gemeubileerd en gestoffeerd aan de expat verhuurt, is het van belang om bij de start van de huurperiode de waardevolle zaken op de foto te zetten. Hier voorkomt u conflicten mee, als er tijdens de huurperiode iets sneuvelt in het huis. U zou bijvoorbeeld van een inventarisatielijst gebruik kunnen maken. Maak deze inventarisatielijst onderdeel van het huurcontract.

5. Aanpassen aan de Nederlandse cultuur

De expat die uw woning gaat huren, kan uit een compleet andere cultuur komen dan de Nederlandse cultuur. Uw huis verhuren aan deze expat gaat u voorbereidingstijd kosten. Een expat kan andere gewoontes en gebruiken hebben, dan mensen in Nederland. Licht ook uw buren in, dat er tijdelijk andere mensen in uw huis komen te wonen. Voor de buren is het namelijk ook fijn om te weten wie er voor een tijdje naast hen komt te wonen. Bepaal in samenwerking met uw verhuurmakelaar op basis van welke voorwaarden en aan wie u uw huis wilt gaan verhuren.

6. Wat moet de huurprijs worden van uw woning?

Bepaald de huurprijs altijd in samenwerking met een ervaren verhuurmakelaar. Hij of zij heeft meer kennis over de markt en wat een geschikte prijs is voor uw woning. voor uw woning. De werkgever betaalt lang niet altijd meer de verblijf- en woon kosten van de expat, die naar Nederland gaat. Daarom zoeken expats veel vaker naar woningen met een betaalbare prijs tussen bijvoorbeeld de 800 en 1800 euro per maand. Zeker in de Randstad zoals bijvoorbeeld in Amsterdam, Den Haag, Amsterdam en Wassenaar is er een doelgroep voor het hogere segment tussen de 3500 en 10.000 euro per maand. Een verhuurmakelaar kan u ook advies geven om de huurwaarde van uw huis verder te verhogen.

7. Huur periode vaststellen

Een expat komt voor een korte periode naar Nederland. Een expat is vaak voor een periode van 6 maanden of een 1 jaar in Nederland. In die periode willen ze het liefst niet van de ene naar de andere woning verhuizen. Hou er dus voldoende rekening mee, dat als u uw woning aan expats wilt gaan verhuren, dit meestal voor een langere periode is.

8. Bedrag voor het gebruiken van roerende goederen bepalen

Een gemeubileerde woning heeft vaak de voorkeur bij de expat. Dit is lekker makkelijk voor hen. De verhuurder zou voor het gebruik van roerende goederen een bedrag aan de expat of de huurder in rekening kunnen brengen.

9. Maandelijkse huur en waarborgsom betalen

Meestal huurt de expat de woning zelf. De expats zijn zelf verantwoordelijk voor het betalen van huur en de waarborg som. In het hogere segment kan het ook voorkomen, dat de werkgever het appartement of het huis huurt voor de expat. Op dat moment is de werkgever de  verantwoordelijke voor de betalingen en de waarborg.

10. Financiële check

Een goede ervaren verhuurmakelaar checkt de financiële achtergrond van de huurder. Deze zorgt er in veel gevallen voor, dat de 1ste maand huur en borg aan hem betaald wordt. De makelaar stort vervolgens, die bedragen terug op uw eigen bankrekening. Dit bedrag vermindert hij of zij met zijn of haar eigen bemiddelingskosten.

11. Het belang van een goede huur overeenkomst

Goede afspraken is van groot belang. Leg vooral de duur van de huurperiode goed vast in de huurovereenkomst. Op die wijze zijn de voorwaarden voor iedereen helder. Onderhoud en huisdieren zijn zaken, die in het huurcontract vastgelegd kunnen worden. Stel de huurovereenkomst in het Engels en het Nederlands op.

12. Diplomatenclausule

Het is slim om een diplomatenclausule op te nemen in het huurcontract. Met de diplomatenclausule kan een verhuurder een appartement of een woning tijdelijk verhuren. Een diplomaten clausule is geen verplichting bij tijdelijke verhuur. Het is wel aan te raden om deze clausule op te nemen in contract. Dit is namelijk belangrijk als  u er na een tijdelijke huurperiode weer zelf wilt gaan wonen. De verhuurder of een huurder dient zelf in de woning gewoond te hebben om na een tijdelijke verhuur weer in de woning terug te keren. Bij een nieuwbouwwoning kunt u de woning meteen tijdelijk verhuren. De verhuurder moet na deze tijdelijke periode de woning weer zelf in gebruik te nemen.

13. Geldende wet- en regelgeving

Het zou kunnen, dat u voor langere tijd mantelzorg gaat verlenen, voor een tijdje naar het buitenland moet of gaat samenwonen. U heeft dan de mogelijkheid om extra geld te verdienen door uw huis of appartement tijdelijk te verhuren. Het is zeer belangrijk, dat u dan goed rekening houdt met wet en regelgeving. Normaal gesproken is tijdelijk verhuren in Nederland niet toegestaan. Op het moment, dat een huurder een woning in gebruik neemt, moet u rekening houden met het huurrecht. Dit betekent, dat zolang de huurder aan zijn of haar betalingsverplichtingen voldoet, de huur niet kan worden opgezegd. Er zijn echter uitzonderingsregels, waardoor u als particuliere eigenaar legaal voor een bepaalde periode uw woning kunt verhuren. Hieronder volgen enkele belangrijke regels.

14. Huis verhuren aan expats in Den Haag

Het als particulier verhuren van uw koopwoning of appartement is best een grote stap. Het is daarom belangrijk om alles als verhuurder juridisch goed te regelen. Een huis of appartement legaal verhuren kunt u doen via huisbewaring, proef-samenwonen en de Leegstandswet. Deze uitzonderingsregels scheppen de mogelijkheid om uw appartement of huis legaal te verhuren, zonder dat er huurrecht om de hoek komt kijken. Dit houdt in, dat de huurder na afloop van de huur periode uw woning verplicht is te verlaten. Regel dit goed als particulier. Ander loopt u een groot risico van permanent verhuur.

Huisbewaring of de Leegstandswet

Legaal uw woning als particulier verhuren is alleen een optie door huisbewaring, proef samenwonen of doormiddel van de Leegstandswet. Deze Leegstandswet is slechts een optie bij een eigen koop – woning. Het is een eis, dat uw woning zichtbaar te koop staat. Daarnaast moet u een vergunning bij de gemeente halen. Het verhuren van een woning door middel van huisbewaring of proef-samenwonen is voor koop- en huurwoningen een alternatief. Dit soort verzoeken moeten beide bij de gemeente worden ingediend. Bent u in het bezit van een huurwoning? Dan is toestemming van de eigenaar van de woning noodzakelijk.

15. Particuliere verzekeringen

Er is altijd een kans, dat bij het particulier verhuren van een woning er schade ontstaat. Dit kan schade aan het huis zijn, maar er kan ook iets stuk gaan van de inboedel. Dit soort schade keert men in sommige gevallen niet uit. Vanwege extra risico staan de verzekeringsmaatschappijen een tijdelijk verhuur soms niet toe. Het is daarom van belang  om de voorwaarden van uw woonverzekeringen goed door te nemen. Soms is het slim om de risico’s te beperken en een eigen inboedelverzekering af te sluiten.

16. Belastingen en hypotheekrente aftrek

Uw appartement of huis particulier verhuren heeft consequenties voor uw hypotheekrenteaftrek. Tijdens de verhuur valt uw woning namelijk in box 3,  `Inkomsten uit sparen en beleggen´. Dit houdt in, dat hypotheekrente aftrek niet tot de mogelijkheden behoort. Als verhuurder betaalt u over de huuropbrengsten en waarde van uw woning vermogensbelasting. Let op, als u uw huis of appartement langer dan 5 jaar verhuurt, dan heeft u geen rechten meer op hypotheekrente aftrek. Gaat u na de verhuurperiode van uw  huis of appartement er zelf weer wonen? Op dat moment valt deze weer in box 1, ´belastbaar inkomen uit werk en woning´. Het recht op hypotheekrente aftrek is dan weer aanwezig.

17. Einde  van de huurperiode

Als het einde van de huurperiode van uw woning in zicht komt, en de expat de huurwoning weer moet opleveren, dan zijn er een aantal aandachtspunten. Bij het goed achterlaten van de woning wil de expat de borg weer terug krijgen. Tevens moeten TV en internet abonnementen worden opgezegd en energie contracten worden geannuleerd. De verhuur makelaar is ten slotte altijd aanwezig bij de eindoplevering.

18. Korter verblijf van de huurder

Het kan altijd gebeuren door onvoorziene gebeurtenissen, dat de huurder-expat een stuk korter in Den Haag werkt en woont dan te verwachten was; bijvoorbeeld vier maanden in plaats van een jaar, wat was afgesproken. Het gevolg zou kunnen zijn, dat u dan weer opnieuw zal moeten betalen voor het vinden en begeleiden van een nieuwe huurder. Veel van de makelaars, die zich bezig houden met het verhuur van woningen aan expats, hebben hier wel een regeling voor of afspraken voor gemaakt. U zou kunnen denken aan een coulance regeling of een korting op de eerst volgende bemiddeling. Ook een verrekening naar rato behoort tot de mogelijkheden. Het is belangrijk om deze voorwaarden goed door te nemen met uw verhuurmakelaar. Zet deze regels en wensen zwart op wit.

 

OFFERTE AANVRAGEN

 

Andere blogs van Meesters Makelaars

Makelaar in Den Haag

Ramon Meesters is een makelaar in Den Haag. Hij werkt bij Meesters Makelaars. Daar is hij zowel actief als aankoopmakelaar, verkoopmakelaar als onafhankelijk en geregistreerd taxateur. Ramon Meesters kent Den Haag als zijn broekzak. Vooral Den Haag Zuid West kent geen geheimen voor hem. Ramon is veel actief in de volgende wijken: Loosduinen, Houtwijk, Kijkduin, Kraaijestein, Waldeck, Vogelwijk, Vruchtenbuurt, Vroondaal. Hij heeft inmiddels ook al diverse mensen aan hun droomhuis geholpen in Benoordenhout, Bezuidenhout, Scheveningen en Ypenburg.